Domov | Kazalo | Kaj je rapiman? | Kontakt |  English language  
 
IZOBRAŽEVANJE
PONUDNIKI
ODJEMALCI
 
 
E-mail
Geslo
zapomni si me
RegistracijaPrijava
Novice / dogodki Seminarji Tehnologije izdelave Materiali Primeri uporabe

Dodajalna proizvodnjaHitra izdelava orodijPovršinska obdelavaPogosta vprašanja

 
Posredni postopki - splošno
SRM - Vakuumsko litje v silikon
IC - Litje z izgubljenim jedrom
ET - Epoksidna orodja
RIM - Nizkotlačno, reakcijsko brizganje
SLM - Selective Laser Melting
EBM - Taljenje z elektronskim snopom
 

EBM - Taljenje z elektronskim snopom

Značilnosti
Metoda izdelave proizvede izdelke iz kovinskega prahu s karakteristikami kovine, ki jo pri tem uporabljamo. Izdelki so enakomerne gostote, brez razpok in zelo trdni.
Material, ki se uporablja, je prah iz prečiščene zlitine kovine, brez nepotrebnih primesi. Zaradi  tega ne potrebujemo dodatne termične obdelave za pridobitev dobrih mehanskih lastnosti. Najpogosteje uporabljeni materiali so razne titanove in kobalt-kromove zlitine. Prav tako je možno uporabiti nekaj drugih kovin kot so nerjavno jeklo, orodno jeklo, aluminij in baker.
Taljenje z elektronskim snopom je primerno za aplikacije, kjer so zahtevane visoke trdnosti ali visoke temperature obratovanja. Metoda je po mehanskih lastnostih izdelkov (iz prahu titanove zlitine) primerljiva s kovanjem titana in boljša od litja titana. Proces uporablja snop elektronov velike moči s 95% učinkovitostjo, kar je 5 do 10-krat boljše kot laserski žarek. To se pozna pri izdelavi izdelkov 3 do 5-krat hitreje, kot druge tehnologije dodajanja kovin, v povprečju pa porabi 7kW moči. Najmanjša možna debelina sloja je 0,05 mm, najmanjša dosegljiva toleranca pa +/- 0,2 mm. Trenutna omejitev velikosti izdelka je 350 x 200 x 200 mm.
Zaradi uporabe elektronskega snopa je med procesom izdelave potrebno vzdrževati vakuum, saj ima to direkten vpliv na kvaliteto izdelave. Prav tako lahko snop elektronov med procesom izdelave proizvede žarke gama. Vakuumska komora deluje kot ščit pred temi žarki, zato je pomembno, da je primerno vzdrževana.

 

Opis postopka
Izdelek, ki ga želimo izdelati po metodi EBM je najprej potrebno zasnovati v 3D CAD programu. Nato model narežemo na tanke plasti. Model v razrezani obliki pošljemo na stroj, ki deluje po postopku EBM. Stroj razporedi sloj osnovnega materiala po navpično nastavljivi površini. Po nanosu plasti prahu računalniško kontroliran snop elektronov spoji te delce v želeno obliko. Ko je prah izpostavljen snopu elektronov se temperatura materiala dvigne preko temperature kristalizacije in prah se sprime. Tako je končana ena plast izdelka. Sledi spust posode z materialom za višino ene plasti, v posodi se ponovno razporedi sloj osnovnega materiala in postopek se ponovi, dokler ni končan celoten izdelek. Proces se odvija v vakuumu, zato je primeren za izdelavo izdelkov, ki so narejeni iz materialov, kateri kemično reagirajo s kisikom.

 

Slika naprave

 

 

Arcam A2 - EBM System (Vir: http://www.arcam.com)

 

Slika izdelka/izdelkov

 

Rotor črpalke (Vir: http://www.crptechnology.com, v originalu pa verjetno http://www.arcam.com)

 

Lobanjski vsadek (Vir: http://blog.ponoko.com/2009/03/02/machinate-arcam-cad-to-metal/, v originalu pa verjetno http://www.arcam.com)

 

 

 

 
 
 
DOMOV

Kazalo
Newsletter

Avtorji

RAPIMAN

Kaj je RAPIMAN?
Cilji mreže
Ustanovitelji
Podpora uporabnikom
Kontakt

IZOBRAŽEVANJE

Novice
Seminarji
Tehnologija izdelave
Materiali
Primeri uporabe
Pogosta vprašanja

PONUDNIKI

Dodaj napravo
Dodaj material
Moje naprave
Moji materiali
Moje ponudbe
Povpraševanje

ODJEMALCI

Pošlji povpraševanje
Moja povpraševanja
Prejete ponudbe

MOJ RAČUN

Prijava
Registracija

 
© RAPIMAN, 2022