Domov | Kazalo | Kaj je rapiman? | Kontakt |  English language  
 
IZOBRAŽEVANJE
PONUDNIKI
ODJEMALCI
 
 
E-mail
Geslo
zapomni si me
RegistracijaPrijava
Novice / dogodki Seminarji Tehnologije izdelave Materiali Primeri uporabe

Dodajalna proizvodnjaHitra izdelava orodijPovršinska obdelavaPogosta vprašanja

 
Splošno o neposrednih postopkih
Primerjava neposrednih postopkov
SLA - Stereolithography
SLS - Selektivno lasersko sintranje
3DP - 3 Dimensional Printing
PolyJet
LOM - Laminated Object Manufacturing
SHS - Selective Heat Sintering
FDM - Fused Deposition Modeling
 

LOM - Laminated Object Manufacturing

Značilnosti
Gradnja modela z LOM postopkom hitre izdelave prototipov poteka z lepljenjem posameznih plasti. Posamezni prerezi modela se obrežejo z laserjem ali nožem. LOM RP postopek odlikuje nizka cena materiala ter možnost izdelave relativno velikih izdelkov. LOM postopek se uporablja za izdelavo vzorcev, pomanjšanih maket (arhitektura), modelov igrač in podobnih primerih, kjer mehanske lastnosti modelov niso na prvem mestu. Zaradi nizke cene materiala je primeren postopek tudi za izdelavo večjih modelov, pri katerih bi bili drugi postopki predragi.

Proizvajalci:

  • Helisys je bil eden izmed prvih proizvajalcev RP naprav, ki so bili dostopni na trgu. Naprava izrezuje posamezne prereze modela iz posebnega LOM materiala, ki ima v primeru papirja na spodnji strani vezivni material. Posamezne sloji se zlepijo skupaj s pomočjo grelnega valja, ki aktivira vezivni material. Rezultat so modeli z mehanskimi lastnostmi, ki so podobni lastnostim modelov iz lesa). Proizvodnja je bila ustavljena.
  • Mcor Technologies ponuja napravo Matrix 300, ki uporablja standardni pisarniški papir za modelni material. Stroški obratovanja naprave so izredno nizki in dimenzije delovnega prostora 277 x 190 x 150mm. http://www.mcortechnologies.com
  • Solido ponuja namizno napravo SD 300 PRO, ki izdeluje modele iz PVC materiala s krojenjem in nalaganjem plasti. Razrez se vrši z nožem, cena naprave skupaj z osnovnim kitom materiala pa je pod 10.000€. Debelina sloja je 0,168mm in natančnost v X, Y smeri +-0,1 mm. Delovni prostor je dimenzije 160 x 210 x 135 mm. http://www.solido3d.com

Opis delovanja (Helisys LOM 1015)
Postopek se začne z uvozom STL datotek modela v programski paket LOM naprave, kjer določimo parametre izdelave. Pred začetkom izdelave moramo na delovnem pladnju narediti podstavek iz posebnega samolepilnega papirja. Nato napnemo LOM papir iz podajalnega valja preko delovnega pladnja na valj za odvečni material. Grelni valj pritisne papir ob podstavek, aktivirira vezivni material in tako prilepi material na podstavek.

 

\"\"
Programski paket LOM slice

V naslednji fazi izdelave CO2 laser izreže v papir prerez modela. Vsak posamezen prerez je sestavljen iz treh elementov. Prerez modela je obdan z prerezom okvirja, ki zagotavlja stabilnost gradnje. Vmesni prostor med okvirjem in izdelkom pa je mrežasto razrezan, kar povzroči kockasto obliko podpornega materiala, ki ga po izdelavo odstranimo. Ko je izrezovanje posameznega sloja končano, se delovni pladenj nekoliko spusti, oba valja se zavrtita tako, da se nad delovni pladenj nanese nova plast, ostanek izrezanega papirja pa se navije na valj za odvečni material. Delovni pladenj se dvigne na prejšnjo višino, grelni valj pa prilepi novo plast na že izrezane plasti. Celotni postopek se ponavlja, dokler izdelek ni končan.

\"\"

Shematični prikaz LOM postopka

Po končani izdelavi model skupaj z okvirjem in podstavkom vzamemo z delovnega valja. Nato odstranimo podstavek, model vzamemo iz okvirja, ter odstranimo kockast podporni material. Površino modela lahko izboljšamo z brusnim papirjem. Za zaščito pred vlago je priporočljivo LOM modele polakirati.

\"\"

Prototip izdelan z LOM postopkom

 \"\"
LOM 1015 naprava za hitro izdelavo prototipov

 

\"\"
Naprava Mcor Matrix 300(vir http://www.mcortechnologies.com)

 

 

\"\"
Naprava Solido SD 300 Pro skupaj z izdelki (vir http://www.solido3d.com)

 

 

 

 

 
 
 
DOMOV

Kazalo
Newsletter

Avtorji

RAPIMAN

Kaj je RAPIMAN?
Cilji mreže
Ustanovitelji
Podpora uporabnikom
Kontakt

IZOBRAŽEVANJE

Novice
Seminarji
Tehnologija izdelave
Materiali
Primeri uporabe
Pogosta vprašanja

PONUDNIKI

Dodaj napravo
Dodaj material
Moje naprave
Moji materiali
Moje ponudbe
Povpraševanje

ODJEMALCI

Pošlji povpraševanje
Moja povpraševanja
Prejete ponudbe

MOJ RAČUN

Prijava
Registracija

 
© RAPIMAN, 2024